За нас Нормативни документи Дейности Новини и събития Контакти Връзки

 


Голямата лява коалиция около БСП набира темпо!
Отечественият съюз се включи чрез своята еманация
ПП „Съюз за Отечеството“


 

      На 01.06.2021г. председателят на ПП „Съюз за отечеството“ Васил Точков и председателят на БСП Корнелия Нинова подписаха Споразумение за съвместно участие в избори за Народно събрание на 11.07.2021г.
      Ръководствата на партията и на Отечествения съюз оцениха като положителен тази политически акт в контекста на усилията на нашите членове за единение на всички патриотични, социално ангажирани и национално отговорни политически субекти.
      Повече от 15 години Отечественият съюз и неговите членове полагат систематични усилия за обединение на нацията и прекратяване на 100 годишната гражданска война.
      Отечественият съюз гради последователно основите на това обединение, приемано от голяма част от политическите структури, както в лявото, така и в дясното политическо пространство. Нашите идеи и цели намират разбиране и подкрепа и в президентската институция в лицето на Президента г-н Румен Радев.
      Всички тези факти и обстоятелства ни дават сили и енергия да продължим по очертания път с увереност в правотата ни.
      Подписаното с БСП Споразумение е важен момент в битката ни за единение на разумните и отговорни политически сили и потвърждение на основните принципи, залегнали в политическата ни програма и намерили израз в предоставената на 01.06.2021г.на БСП Позиция на ПП „Съюз за отечеството“. Тя бе приета от г-жа Корнелия Нинова безрезервно и ангажирано, както е нормално и редно между единомишленици.
      Тази позиция е основополагаща и водеща за ПП „Съюз за отечеството“ и Отечествен съюз и ще служи за база, върху която ще се градят по-нататъшните отношения между нас и останалите членове на Коалицията „БСП за България“.

      Пълният текст публикуваме по-долу:

ПОЗИЦИЯ

      Ние, представителите и членовете на Отечествения съюз и ПП „Съюз за отечеството“, се обръщаме към всички леви, лявоцентристки и патриотични партии и сдружения в Република България със следния призив:

      В настоящата тежка политическа и икономическа обстановка в нашето Отечество, да се обединим в един Нов Отечествен Фронт срещу:

1.Корупцията на всички нива и във всичките й форми;
2.Едновластието на олигарси и псевдополитици, скрито зад фасадата на една или друга политическа партия;
3.Безнаказаното ограбване на Народа от банки, монополи и картели;
4.Безидейното и компрометирано управление на Държавата от административните й структури;
5.Безгръбначното и слугинско поведение на висшите ни управници спрямо Великите сили и ЕС;
6.Системният геноцид, провеждан от партиите на статуквото към българските пенсионери – нашите бащи и майки;
7.Системният геноцид спрямо активните и предприемчивите – бъдещето на нацията;
8.Пошлото и проядено от корупция законодателство;
9.Системното загърбване на националния интерес от управляващите и от едрия капитал;
10.Разпада на християнските ценности, традиционното семейство и морал, прояждани от либералната идеология и глобализма.

Да се обединим в Нов Отечествен Фронт за:

1.Защита и утвърждаване на националните идеали на Отечеството;
2.Налагане на нов морал в политиката и управлението с грижа към всеки гражданин на Републиката;
3.Премахване на бедността и неравенствата и осигуряване на средноевропейски доходи на базата на ускорен икономически растеж;
4.Защита на работниците и служителите чрез адекватно законодателство, както и възстановяване на същинската дейност на професионалните организации;
5.Утвърждаването на България като последователна, предвидима и отговорна държава в международните отношения;
6.Защита на дребния и средния бизнес и поставяне в тяхна услуга на административните структури на държавата;
7.Подкрепа и съдействие на гражданските структури на обществото;
8.Издигане на вътрешния и международен авторитет на Българската православна църква;
9.Издигане на образованието до първи приоритет на Държавата и изчистването му от зловредни влияния;
10.Осигуряване на достъп на всички граждани до качествено и безплатно здравеопазване;
11.Осигуряване на всеки гражданин и данъкоплатец на физическа, сигурност във всяко място и точка на Държавата;
12.Създаване на критична маса от представители на средната класа, предприемачи и непрекъснатото им подпомагане и защита.

ОТЕЧЕСТВЕН СЪЮЗ:

ПП „СЪЮЗ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО:


76 години от разгрома на Хитлеристка Германия през Втората световна война
Отечественият съюз представи сборника „Срещи с историята“


 

      На 07.05.2021 г. в РКИЦ в София по инициатива на НС на ОС и с любезното съдействие на Россотрудничество в България се проведе среща на видни български интелектуалци под мотото „поуките на историята“. По време на срещата проф.д-р Искра Баева представи пред участниците, всред които бяха и мнозина от авторите, сборника „Срещи с историята“, който съдържа докладите и материалите от две научни конференции, организирани от НС на ОС през 2019 г. и посветени на 75-та годишнина от поврата на 09.09.1944. г. и 30 г. от промените на 10.11.1989 г. В хода на дискусията акцентът постепенно се пренесе от поуките на миналото върху настоящата тревожна обстановка в Европа, в Черноморския регион и в България като резутат от агресивната политика на САЩ и ЕС спрямо Русия и въвличането на страната ни във враждебни действия спрямо братския руски народ и руската държава. Подчертано бе, че историята ни учи, че във времена, когато България е в конфронтация с Русия, неминуемо следва провал за нашата държава и за националните ни интереси и обратно.
      Председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ приветства участниците като ги поздрави с отминалите и предстоящите майски празници и подчерта, че времената днес са тежко изпитание за автентичния български патриотизъм. Те изискват единение на всички отговорни граждански и политически фактори за предотвратяване на заплахата от нова гореща война с наше участие срещу Руската Федерация и неизбежната последваща нова национална катастрофа за Родината след нея. Историята ни сочи автентичния спасителен български пример – раждането на ОФ през 1942 година . Дали не е дошло времето за Нов Отечествен фронт /НОФ/ ?! Ние сме готови да призовем под знамето на България всички честни българи.
      От името на посолството на Руската Федерация участниците бяха приветствани от аташе Надежда Воробьова и от Олга Широкова – представител на Россотрудничество за България.
      Присъстващите си пожелаха да се срещнат на Девети май пред паметника на Незнайния воин и паметника на Съветската армия в София.

Иван Стефанов


„СРЕЩИ С ИСТОРИЯТА“ ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ


 

      След дълги перипетии, в условията на епидемия от Ковид - 19 и безпаричие, благодарение настойчивостта и усилията ,главно, на проф.д-р Искра Баева и Трифон Митев, излезе от печат маститият сборник /400 страници/ под надслов „Срещи с историята“ , съдържащ научните доклади и материали от проведените през 2019 г. от НС на ОС две забележителни по ниво и масовост на участие научни конференции, посветени на две възлови дати в най-новата история – 75 –та годишнина от събитията на 09.09.1944 г. и 30-та годишнина от събитията на 10.11.1989 г.
      Отпечатването на материалите от двата отделни научни форума в общ сборник дава възможност на читателите и анализаторите да съпоставят безпристрастно мащабите и последствията от повратните за страната събития през 20-ти век.
      Първият екземпляр от новото издание председателят на ОС СИМЕОН СИМЕОНОВ връчи на КОРНЕЛИЯ НИНОВА – председател на БСП.


 

ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ ЗАЕДНО С КОАЛИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“
НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ 2021 Г.


 

      На 26.03.2021 г. в централата на БСП В София бяха подписани от СИМЕОН СИМЕОНОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ И ВАСИЛ ТОЧКОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП „СЪЮЗ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО“ Споразумения за взаимодействие и сътрудничество с председателя на коалиция „БСП за България“ КОРНЕЛИЯ НИНОВА за съвместно участие в предстоящите парламентарни избори и съвместно управление в рамките на мандата на 45-то Народно събрание.
      Симеон Симеонов подчерта в своето изявление, че пътят към възраждане на Отечеството преминава през консолидация на всички политически и граждански сили,които не са участвали и не одобряват изчерпания и вреден за народа и държавата модел на управление на България през последните повече от 10 години. Предстоящите избори следва със своята демократична изява на гражданското общество да открият хоризонта за сваляне на политическата конфронтация, възстановяване на гражданския диалог и разбирателство и формулиране на новия национален идеал и цивилизационен проект на Отечеството ни.
      Корнелия Нинова получи като подарък току-що излезлия от печат сборник „Срещи с историята“, съдържащ докладите и материалите от две научни конференция,организирани през 2019 г. от НС на ОС и посветени на 75-та годишнина от 09.09.1944 г. и 30-та годишнина от 10.11.1989 г. – две повратни дати в най-новата история на България.
      Председателите Симеон Симеонов и Васил Точков пожелаха успех на изборите на коалиция БСП за България и най-вече на включените в листите от гражданската квота дейци на Отечествения съюз.


 

ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ ЩЕ УЧАСТВА В ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ      На свое заседание Националният съвет даде съгласие Отечественият съюз да участва в изборите за 45-то Народно събрание чрез включването на негови представители по предложения на областните координатори в листите на коалиция „БСП за България“ от гражданската квота. Възложи на председателя на ОС Симеон Симеонов да сключи надлежно Споразумение за взаимодействие и сътрудничество с БСП и коалиция за времето на действието на 45-то Народно събрание и евентуалното управление на страната с участието на БСП, в което да се предвиди привличането на представители и експерти на съюза в органите на държавното управление на централно и регионално ниво , постоянните комисии на парламента и други държавни институции. Областните и общинските структури и дейци на ОС в страната получиха задачата да се включат активно в работата на щабовете на коалиция „БСП за България“ и да осигурят преференциално гласове за кандидатите на съюза.
      Общото събрание (конгресът) на ОС от октомври м.г., каза Симеон Симеонов, постави отговорни задачи и високи цели пред ръководството и дейците ни. Формулирана бе ясно насоката за внасяне от съюза на съществен принос за консолидация на лявоцентристките и патриотични сили и разгръщане на мощно движение сред гражданите, структурите на гражданското общество и опозиционните политически партии за постигане на широки граждански и партийни коалиции в името на отстраняването на Бойко Борисов, ГЕРБ и присъдружните му сателити от властта и смяна на модела на функциониране и управление на държавата. Поели сме отговорността, заяви председателят, за възстановяване на парламентарното присъствие на Отечествения съюз. Избрахме възможно най-добрата и успешна формула, допълни той.ЕДИНЕНИЕТО НА ЛЕВИТЕ И ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ НАБИРА СКОРОСТ

ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ СЪБРА НА ЕДНА МАСА ПАРТИИ ОТ ЛЕВИЦАТА   На 19.02.2019 г. в седалището на Отечествения съюз в София се събраха по покана на СИМЕОН СИМЕОНОВ – председател на ОС, ръководители и отговорни представители на политически партии от левицата, водени от идеята за консолидация на левите и патриотични сили под мотото „За нова България в променена Европа“.

   В срещата взеха участие: Елена Нонева – председател на ПД „Социалдемократи“; проф.Минчо П.Минчев и Иван Пенчев – съпредседатели на Партия на българските комунисти; Павел Иванов – председател на Съюз на комунистите в България; Радослав Радославов – зам.председател и Димитър Митев – орг.секретар на ПП „Българска социалдемокрация- Евролевица“; Ангел Бончев – председател на предизборния щаб на ПП „Подем“; Емил Кало – член на ИБ на ПП „АБВ“; Лидия Чорбанова – член на НИС на ПП „Движение 21“; Васил Точков – председател на ПП „Съюз за Отечеството“ и Станимир Стефанов – председател на дискусионен клуб „Георги Кирков“ към БСП в Казанлък. Страните определиха за своя непосредствена цел в името на спасението на България от тежката криза отстраняването на ГЕРБ и неговите сателити от властта чрез поредица от честни и демократични избори – европейски, местни и евентуални предсрочни парламентарни. Пътят за победа на левицата в тях минава през обединение на програмна основа на всички патриотични и социално отговорни партии, граждански съюзи и изявени личности в широка,равнопоставена политическа коалиция. Възлов въпрос в този процес е честното и добронамерено отношение на и към БСП – основна лява,опозиционна парламентарна сила днес.

   Дискусията протече в дух на разбирателство и конструктивност. Единодушно се прие,че форматът за обединение на левите сили остава отворен и за други политически формации и той трябва да се развие правно и организационно с оглед неговото обозначаване в политическото и медийното пространство. Подчертана бе особената важност за привличане в общия фронт и с цел отваряне към хората и разширяване на електоралната подкрепа , структурите на гражданското общество и изявени, авторитетни личности. Прие се да продължат и срещите – дискусии с обществеността по места по възлови въпроса на политиката по примера на вече проведените в Казанлък, Пловдив и Стара Загора.

   Страните се договориха ,че преди следващата официална среща в срок до 01.03.2019 г. с цел изготвяне проекти на Програма / варианти:програмна декларация; манифест; програмни принципи и цели и т.н./ и на Споразумение за взаимодействие и сътрудничество / като етап към формирането на бъдеща коалиция/ следва да представят при Симеон Симеонов в Отечествения съюз за обобщение официални писмени становища на своите партии по следните въпроси:

   - Отношение и намерения за участие в евроизбори 2019;
   - Предложения за обща „Програма за национално спасение“ – под работното мото „За нова България в променена Европа“;
   - Текст на Споразумение за взаимодействие и сътрудничество;
   - Предложения за привличане на други политически партии и НПО към процеса на единение на левите сили.

   Следващата среща е насрочена за 06.03.2019 г. от 14.00 ч. в седалището на ОС в София, бул. „Витоша“ №18 ет.4. Поканвате се да присъствате.

   Моля потвърдете участие на тел.0889/280405 и email: os_simeonov@abv.bg

СИМЕОН СИМЕОНОВ


ДИАЛОГ В ИМЕТО НА ПРОМЯНАТА В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА

ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ ИНИЦИИРА СРЕЩА НА

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ГРАЖДАНСКИ ПАТРИОТИЧНИ СЪЮЗИ


   На 01.02.2019 година в седалището на Отечествения съюз в София, по инициатива на председателя на ОС СИМЕОН СИМЕОНОВ, се проведе среща на членове на НС на ОС – председатели на утвърдени патриотични съюзи, за съгласуване и общи действия на гражданските идеи и инициативи в името на промяната в България и Европа . В началото на една изключително важна със своята политическа наситеност година, в срещата участваха: Симеон Симеонов и Васил Точков – ОС; ген. о. р. Златан Стойков – СОСЗР; доц. д-р Иван Сечанов – СВВБ; мл. л-т о.з. Петър Велчев – СВИВП; полк. о. р. Горан Симеонов – АРЗ; полк. о. р. Чавдар Петров – НАС; Валентина Николова – СП 2004; Снежана Тодорова – СБЖ; Боян Ангелов и Димитър Христов – СБП; Симеон Игнатов – БАС.

   Бе направен, от граждански позиции, задълбочен анализ на актуалната социално-икономическа обстановка в страната и Европа и заявените политически инициативи на основните политически партии в навечерието на европейските и местните избори. Особено внимание бе отделено на повдигнатите остри въпроси и предложените инициативи от президента Румен Радев в неговото годишно обръщение към нацията.

   Обща бе констатацията, че нещата не стоят добре и страната ни се нуждае от коренна промяна в поведението на държавните институции и политическите субекти. От съществена промяна във функционирането си се нуждаят Европейският съюз и НАТО. Очевидно е, че действащият модел на управление не работи, генерира напрежение и недоверие в обществото.

   Участниците в срещата приветстват инициативата на президента Румен Радев за единение на нацията чрез помирение по миналото, критично преосмисляне на настоящето и трийсетгодишния преход и формулиране на нови национални цели за бъдещето.

   Председателите на патриотичните съюзи развиха редица идеи и изразиха готовност да дадат своя принос за формулиране на теоретично и практическо ниво на новия национален идеал, за консолидация на българите в страната и чужбина около него в името на модернизацията и просперитета на Родината като взаимодействат активно с президентската институция, политическите партии и други граждански съюзи и сдружения.

   Набелязан бе календар на събитията през 2019 г. като особено място и значение в него заемат важните годишнини, свързани с възлови събития в историята на България като: 146 г. от обесването на Васил Левски, 141 г. от освобождението на България, 140 г. от приемането на Търновската конституция, 100 г. от позорния Ньойски договор, 75 г. от 09.09.1944 г. и последвалите радикални промени , 30 г. от демократичните промени на 10.11.1989 г. и последвалия „демократичен преход“ и други.

   Решено бе за повдигане на патриотичния дух да се организират срещи с българските общности и посещение на: българската църква „Св.св. Константин и Елена“ в Одрин /Турция/ за храмовия празник на 21 май и на гроба на хан Кубрат в Мала Перешчепина , Полтавска област / Украйна/ за общобългарския събор по случай 12 юни – годишнината от откриването на гроба, а също рейдове по знаковите места на българското възраждане и бойна слава в Румъния, Молдова, Украйна, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Унгария и т.н.

   Съгласувани бяха редица инициативи за защита на социалните права на пенсионерите, на военните инвалиди и ветераните от войните и антифашистката съпротива, на многодетните семейства и сираците, за професионална и социална закрила на изявени дейци на науката, културата, журналистиката и образованието.

   Срещата приключи с чаша червено вино за българския празник „Трифон Зарезан“.

Васил Точков


КОНГРЕС НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ

СТАРТИРА ЕДИНЕНИЕТО НА ЛЕВИЦАТА ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

СИМЕОН СИМЕОНОВ – ПРЕИЗБРАН ЗА ЛИДЕР НА ОС


   На 20.10.2018 г. в София – Дом паметник „Александър Стамболийски“ се проведе редовният конгрес на гражданското патриотично сдружение Отечествен съюз.В работата на конгреса взеха участие 252 делегати ,представители на общини и райони от градовете с районно деление от 28 области на страната. Всички делегати получиха заедно с конгресните материали по два сборника – докладите от научната конференция за 70 годишнината от Парижкия мирен договор и поетичните откровения на нашите поети от прегледа на поезията за 75-годишнината на ОФ/ОС.

   Гости на конгреса бяха представители на 8 политически партии и 15 граждански патриотични съюза сред които: Атанас Зафиров – член ИБ на НС на БСП, Александър Любенов – зам.председател на ЗС „Ал.Стамболийски“, Стефан Груев – секретар на ЦК на КП на България, Румен Петков – председател на ПП „АБВ“, Минчо П.Минчев – председател на ПБК, Минчо М.Минчев – председател на ПП „Нова Зора“,Радослав Радославов – зам.председател на ПП „Българска социалдемокрация“,ген.о.р.Златан Стойков – председател на СОСЗР,Валентина Николова – председател на Съюз на пенсионерите 2004,Симеон Игнатов – председател на БАС,Снежана Тодорова – председател на СБЖ, Боян Ангелов – председател на СБП, Таня Бакалова – председател на ДСЖ, Иван Сечанов – председател на СВВБ,Любомир Коларов – председател на сдружение „Ал.Невски“,Николай Гацев – председател на Добродетелна дружина осн.1853, Петър Велчев – председател на СВИВП и други. Скъп гост на форума бе представителят на Общоруския народен фронт „За Русия“ ХАСАН МАГОМЕДОВИЧ ДЖАНТАЕВ, който произнесе приветствие и бе награден с най-високото отличие на ОС „Почетен член“ и вписване във вечната книга. Той от своя страна връчи на Симеон Симеонов високия руски орден „Дълг и чест“ и руски отличия на Чавдар Петров и Румен Петков. Приветствия поднесоха и останалите гости,от които ярко пролича тяхната готовност за широк,равнопоставен диалог в левицата , за консолидиране и единение на силите и припознаването в лицето на Отечествения съюз на естественото място и платформа за диалог,разбирателство и единение в името на една широка, равнопоставена, лявоцентристка и патриотична,програмна коалиция на партии,граждански съюзи и отделни знакови личности за спасението и модернизацията на България.

   С огромен интерес и овации бе посрещнат докладът на председателя СИМЕОН СИМЕОНОВ под надслов „Анализ на обществено-политическата обстановка в страната, мястото, ролята и задачите на Отечествения съюз „ , както и другите доклади и отчети. Естествено продължение на обоснованата в доклада теза за пълзящата, всеобща и остра политическа криза в страната и необходимостта от раждането на нов, лявоцентристки политически проект като алтернатива на сегашното управление,бяха предложените за обсъждане и гласуване документи и решения на конгреса като: Платформа на ОС, Програма за дейноста 2019-2022 г.,Възвание до българския народ, Резолюция. Особен интерес и дискусия предизвика новият политически проект на ОС под името „Нов отечествен фронт“ заедно с Програмната декларация. Решено бе развитието на проекта да се опре върху неговите два стълба – широко гражданско движение „За Отечеството“ и структуриране с кадрово обезпечаване на партийната еманация на ОС ПП „Съюз за Отечеството“ с председател Васил Точков – зам.председател на ОС.

   Конгресът одобри промени в Устава на ОС и избра нови ръководни органи с мандат от 4 /четири/ години: Национален съвет в състав от 57 души , Контролен съвет в състав от 9 /девет/ души и Председател в лицето на СИМЕОН СИМЕОНОВ. На своите първи заседания НС избра: трима зам.председатели – Васил Точков, Илка Петкова и Лидия Банкова-Найденова; четирима секретари – Дамян Атанасов,Златина Георгиева, Иван Стефанов и Миглена Китанова и Председателство в състав от 15 души, а КС избра за председател Денко Денков,зам.председател Бойко Кечев и секретар Цаню Камов.

   Заседанието премина при отлична организация,добро настроение и висок дух.

Спирдон Спирдонов


ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ И БСП ЗАПОЧНАХА РАЗГОВОРА В ОБЩЕСТВОТО ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ   На 14.09.2018 г. в централата на Отечествения съюз в София, по инициатива на НС на БСП , се проведе среща между ръководствата на ОС и БСП. Основна тема на разговора бе анализ и оценка на обществено-политическата обстановка в страната и отпочване на дискусията в обществото за бъдещето на Родината въз основа на предложената от БСП „Визия за България“. Присъстващите бяха приветствани от домакина СИМЕОН СИМЕОНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ. В срещата участваха още от страна на ОС: Васил Точков – зам. председател на НС на ОС и председател на ПП „Съюз за Отечеството“; Денко Денков – председател на КС на ОС; Златина Георгиева – секретар на НС на ОС; Дамян Атанасов – секретар на НС на ОС и Иван Стефанов – член на НС на ОС. Ръководството на БСП бе в състав: Деница Златева – зам. председател на НС на БСП; Атанас Зафиров – член на ИБ на НС на БСП; Христо Проданов – зам. Председател на парламентарната група на БСП за България в 44-то Народно събрание; Александър Симов – депутат; Любомир Георгиев – зав. отдел „Коалиционна политика“ на НС на БСП.

   Срещата протече в откровена и приятелска обстановка като освен констатацията на видимите допирни точки и единомислие по редица въпроси, не бяха спестени някои пропуски и критични бележки в досегашните партньорски отношения. Подчертано бе, че БСП начело с новото си ръководство, успешно и последователно се е утвърдила като най-голямата и последователна опозиция на пагубното за България дясно управление, а с представената за обществено обсъждане „Визия за България“ прави следващата крачка като поставя началото на консолидацията и единодействието на програмна основа на автентичните патриотични и социално отговорни сили за спасението и модернизацията на България.

   Ръководството на ОС заяви своята решимост да участва активно в изработването на алтернативата за бъдещето на България като даде своя принос на политическо, гражданско и експертно-професионално ниво за извеждане на основните за нацията и държавата програмни цели, на пътищата, ресурсите и технологиите за тяхната реализация и за даване на път в политиката на нови хора, честни и социално чувствителни патриоти , доказани житейски и професионално личности. Идеалът за гражданско разбирателство и единение на българите, за постигане на национално съгласие по основните въпроси на развитието е възможен и неговият политически синоним е широката, равнопоставена, програмна коалиция на политически партии, граждански съюзи и сдружения и отделни знакови личности.

   Участниците в срещата единодушно изразиха волята си диалогът между ОС и БСП да продължи с нови срещи по конкретни теми , в които да се включат Корнелия Нинова и други ръководни дейци на двете организации. На изпроводяк председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ подари на гостите от БСП новата двутомна История на ОФ/ОС.

Златина Георгиева


Да запазим обществото и държавата ни от тотална разрухаОтечественият съюз, следвайки присъщите му цели и идеали, прави своя активен избор и е задължен да се намеси в името на държавата, на България, да я защити, обединявайки здравите сили в народа. Това се посочва в обръщение на Националния съвет по повод обсъждането и евентуалното гласуване на т.нар. Истанбулска конвенция.

***

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Уважаеми сънародници,

Дискусията по ратифицирането на подписаната от правителството Истанбулска конвенция постави България отново на кръстопът.

На изпитание са подложени основни православни ценности, семейството, християнския морал и нормите на общуване.

Отечественият съюз, следвайки присъщите му цели и идеали, прави своя активен избор и е задължен да се намеси в името на държавата, на България, да я защити, обединявайки здравите сили в народа.

Десетилетия наред българското общество е подложено на разлагащото въздействие на либералните движения и идеология от запад. Масирано, чрез медии, литература и образователни програми, ни се насаждат нови морални и етични правила, подменят се изконни български традиции и ценности.

Под прикритието на разбираеми и благоприлични ценности като демокрация, равенство на половете и расите, свобода на словото и т.н., ни се пробутват и налагат изкривените и извратени идеи за особено отношение към хората от третия пол, към джендърите, към еднополовите бракове и др.п. Едно малко на брой и агресивно малцинство се опитва да преобърне и заличи естествения ход на нещата, да ликвидира категории и норми, създадени по естествен път от зората на човечеството досега. То се стреми към целите си по всички възможни начини, без да подбира средствата за това.

Едно от тези средства е Истанбулската конвенция. Чрез нея, под благовидния и понятен за всички стремеж да се защитят правата на жените, ни се пробутват понятия и дефиниции, като социален пол, джендър и т.н. Ратифицирайки конвенцията, те ще оживеят в правния мир, превръщайки се във валидни норми, задължителни за всички. Те ще станат предмет на обучение на децата ни и ще им бъдат „разяснявани” в рамките на образователния процес. Не бива да го допускаме!

Ние, от Отечествения съюз сме против това. Против сме да придобиват легалност и институционалност формули и понятия, рушащи нашия морал, този на децата ни и на бъдещите поколения.

Считаме, че приемайки безкритично тези постулати, ще съдействаме за тоталната разруха на нашето общество и държава.

Не бива да допускате това, дами и господа народни представители!

Да защитим България и семействата ни!

Да живее България!

Национален съвет

29.01.2018г., София


СИМЕОН СИМЕОНОВ ПОЛУЧИ ВИСОКИЯ РУСКИ ОРДЕН „ВО СЛАВУ ОТЕЧЕСТВА“   На 29.09.2017 г. по време на тържественото събрание-концерт в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в София, посветено на 75-та годишнина от създаването на Отечествения фронт-съюз, упълномощения представител на ОНФ „За Русия“ и Президента на РФ ХАСАН ДЖАНТАЕВ обяви Указа и връчи на председателя на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ ордена „Во славу Отечества“ ,с който Симеонов е награден за неговите изключителни заслуги в развитието на българо-руските приятелски отношения и във връзка с неговия 60-годишен юбилей през тази година. Орденът бе приет с благодарност.

Златина Георгиева


75 години от създаването на ОФ-ОС

ОС отбеляза юбилея с тържествено събрание-концерт в София   На 29.09.2017 г. в София, Централен военен клуб, зала „Тържествена“ се състоя тържествено събрание – концерт, посветено на 75-та годишнина от създаването на Отечествения фронт и неговия продължител Отечествения съюз /ОФ/ОС/.В срещата участваха представителни делегации на всички региони в страната, ветерани , изявени дейци и активисти. Почетни гости на събранието бе делегацията на Общоруския народен фронт „За Русия“ начело с Хасан Джантаев и участниците в Софийския инвестиционен бизнес форум от Германия,Великобритания,Белгия,Индия,Русия,Саудитска Арабия,Татарстан и други държави.

   От българска страна събитието бе уважено от Валери Жаблянов – зам.председател на Народното събрание и член на ИБ на НС на БСП, Спас Панчев – председател на ЗС „Александър Стамболийски“,ген.Ангел Марин – вицепрезидент на България /2002 – 2012 г.г./,ген.Стоян Топалов – почетен председател на СОСЗР, доц.д-р Иван Сечанов – председател на СВВБ, Петър Велчев – председател на СВИВП, Симеон Игнатов – председател на БАС и други ръководни дейци на политически партии и граждански съюзи – партньори на ОС,които отправиха приветствия до събранието.От името на депутатите на ОНФ в руската Дума видео обръщение направи депутатът Роман Худяков.Вълнуваща реч произнесе Валери Жаблянов – зам.председател на Народното събрание,който връчи и поздравителен адрес от Корнелия Нинова – председател на НС на БСП.

   След кратките встъпителни думи на председателя на ОС СИМЕОН СИМЕОНОВ и химна на България бе прожектиран документален филм за историята на ОФ-ОС.

   Председателят на ОС СИМЕОН СИМЕОНОВ обяви решението на НС на ОС по Протокол №039/15.07.2017 за удостояването с най-високото отличие на Отечествения съюз „Почетен член“ и връчи отличията на проф.д-р Искра Баева, ген.л-т о.р. Стоян Топалов, доц.д-р Иван Сечанов и Иван Стефанов. От името на наградените благодари ветеренът Иван Сечанов.

   Бурни овации в залата предизвика обявяването на Указа на РФ и връчването от представителите на ОНФ „За Русия“ Хасан Джантаев и Сергей Дворянинов на високия руски орден „Во славу Отечества“ на председателя на ОС СИМЕОН СИМЕОНОВ за неговия принос в развитието на приятелските отношения между българския и руския народи и по повод на неговата 60-годишнина.

   Събранието утвърди с единодушие текста на Възвание до българския народ. Основното послание в него е прекратяването на 100-годишната гражданска война в България, гражданско помирение по въпросите на историята и национално единение чрез издигането под патронажа на Президента на републиката на Мемориал на жертвите от политически репресии по времето на всички режими и управления.

   Тържествената среща приключи с великолепните изпълнения на народната певица Поли Паскова и фолклорен ансамбъл „Чинари“, народни хора и богата почерпка.

Миглена Иванова


ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ СЪГЛАСУВА ТЕКСТА НА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ И

СЪТРУДНИЧЕСТВО С ОБЩОРУСКИЯ НАРОДЕН ФРОНТ „ЗА РУСИЯ“   На 28.09.2017 г. в централата на Отечествения съюз в град София бе съгласуван и парафиран от СИМЕОН СИМЕОНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ – БЪЛГАРИЯ И ХАСАН ДЖАНТАЕВ - ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦЕНТРАЛНИЯ ЩАБ НА ОБЩОРУСКИЯ НАРОДЕН ФРОНТ „ЗА РУСИЯ“ текста на Споразумение за взаимодействие и сътрудничество между двете граждански организации и движения,явяващо се нов момент и принос в развитието на приятелските отношения между българския и руския народ с лостовете на „народната дипломация“. На срещата присъства РОБЕРТ ШЕСТАКОВ – ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ПОСОЛСТВОТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ В СОФИЯ.

   В срещата, протекла в дружеска обстановка, взеха участие зам.председателите на НС на ОС Илка Петкова и Васил Точков, секретарите на НС на ОС Златина Георгиева, Миглена Иванова и Дамян Атанасов и членовете на Председателството Петър Янков, Спирдон Спирдонов и Иван Стефанов. От руската страна участваха членовете на делегацията на ОНФ Сергей Дворянов и Олга Ускова.

   Скъпи наши гости бяха участниците в Софийския инвестиционен форум от Германия,Великобритания, САЩ, Индия,Белгия, Русия и Татарстан.

   Предстои СИМЕОН СИМЕОНОВ и делегация на ОС да пътува до Москва за тържествено подписване на Споразумението между двете сродни патриотични, граждански организации.

Спирдон Спирдонов


Поздравителен адрес за 60 г. Симеон Симеонов


                                                                                    До

                                                                                    председателя на Отечествения съюз

                                                                                    Симеон Симеонов

   Уважаеми господин Симеонов,

   От името на Националния Съвет на Българската Социалистическа Партия и от свое име, Ви честитя 60 годишния юбилей, като Ви пожелавам дълголетие, лично и семейно щастие, успехи във Вашата родолюбива дейност.

   Отечественият съюз, като наследник и продължител на делото на Отечествения фронт, има своя съществен принос в мирния преход към демокрация и многопартийно управление, за утвърждаването на нашето отечество като правова и социална държава.

   Вече 75 години Отечественият фронт – съюз, в тясно единодействие и сътрудничество с Българската социалистическа партия и другите леви и лявоцентристки партии и граждански сдружения, има своето място в борбата за национално единение, съгласие и помирение, за съхранение на етническия и религиозния мир.

   Уважаеми господин Симеонов,

   За всичко това, като председател на Отечествения съюз на България повече от 12 години, Вие имате своя личен и висок принос.

   Пожелаваме Ви добро здраве и сили, за да продължите своите достойни усилия за постигане на целите на ръководената от Вас организация и за просперитета на Република България.

   12 август 2017 г.                                                      КОРНЕЛИЯ НИНОВА

                                                                                    Председател на Националния съвет на

                                                                                    Българската социалистическа партияИсторическо възвание на Отечествения съюз   Призоваваме българските граждани да се съберем в могъщ Отечествен съюз в името на гражданското помирение, единението и националното съгласия за спасение, модернизация и просперитет на скъпото ни отечество. Това се посочва във Възвание на Председателството на НС на ОС до българския народ по повод 75-та годишнина на ОФ и неговия правоприемник ОС.

***

В  Ъ  З  В  А  Н  И  Е

   УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

   Преди 75 години - на 17 юли 1942 г., в разгара на пламъците на Втората световна война и сред ужаса на падналия над Европа и България зловещ мрак за народите под ботуша на хитлеристка Германия и нейните български съюзници, по радиостанция „Христо Ботев“ от Москва прокънтя апелът на Георги Димитров със спасителната за Родината в своите дванадесет точки Програма на Отечествения фронт.Положено бе началото на организираната съпротива и борба на българския народ срещу фашизма чрез създаването на мощен Отечествен фронт/ОФ/ – равнопоставена антифашистка коалиция на леви и центристки политически партии /комунисти,леви земеделци,социалдемократи, звенари,радикали, патриотични офицери и други/, на обществени организации и съюзи и отделни изявени личности.

   Победният акт от 09.09.1944 г. и установяването на народнодемократична власт от правителството на ОФ, предприетите от него дълбоки преобразувания заедно с героичното участие на българската армия в окончателния разгром на хитлеристка Германия по фронтовете на Югославия,Унгария и Австрия спаси България от позор във войната и унизителна трета национална катастрофа, присъедини страната към антихитлеристката коалиция на съединените народи и държави.Подписаният от правителството на ОФ през 1947 г. Парижки мирен договор съхрани териториалната цялост и достойнство на Отечеството въпреки статута на победена държава във Втората световна война.

   Като уникален български политически проект на леви и левоцентристки политически сили, Отечественият фронт не просъществува дълго.След обявената в речта на Уинстън Чърчил от 5 март 1946 г. във Фултън /САЩ/ „студена война“ и настъпващата съветизация, в Европа и света се създаде обстановка на остро геополитическо и идеологическо противопоставяне. То се пренесе и във вътрешнополитическия живот на страните от Източна Европа и България не бе изключение в този процес. Отечественият фронт постепенно загуби облика си на политическа коалиция,но запази важна съставка от същността си – да бъде съюз на най-широките народни слоеве.

   Отечественият фронт – трансформиран след 1948 г.в масова обществена организация – чрез хилядите си комитети и всеотдайни дейци намери своето поле на дейност по местоживеене – близо до хората, превърна се в средище за съхранение на патриотични и демократични традиции и постави чрез множеството си граждански инициативи и движения наченките на гражданското общество.

   След демократичните промени през 1989 г., Отечественият съюз /ОС/ като правоприемник и продължител на най-добрите традиции и изяви на ОФ, дава своя принос за възстановяването на свободата,плурализма и демокрацията ,за реабилитиране на идеята за единението на нацията и на широките програмни коалици във времена на кризи и изпитания ,за съхранение на гражданския мир и етническата толератност, за опазването и развитието на българската култура и духовност, за активното участие на гражданите в управлението и контрола спрямо органите на властта в името на доброто управление.

   Днес ние – представителите на политически партии,на граждански сдружения и съюзи и отделни личности,обединени в Национален инициативен комитет за отбелязване на 75-та годишнина от създаването на ОФ заедно с дейците на Отечествения съюз се ОБРЪЩАМЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ – ИСТИНСКИ ПАТРИОТИ ДА ОБЕДИНИМ СИЛИ,ИНТЕЛЕКТ И УСИЛИЯ В ИМЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО ЗА:

   - ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА 100-ГОДИШНАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА НА ПОЛИТИЧЕСКА ОСНОВА В БЪЛГАРИЯ, ПОСТИГАНЕ НА ГРАЖДАНСКО ПОМИРЕНИЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ИСТОРИЯТА И ОТДАВАНЕ НА ЗАСЛУЖЕНА ПОЧИТ НА ЖЕРТВИТЕ И ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕПРЕСИИ ПРИ ВСИЧКИ РЕЖИМИ ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕТО ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА НАЦИОНАЛЕН МЕМОРИАЛ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕПРЕСИИ;
   - СПИРАНЕ И ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ДЪЛБОКАТА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА И ДУХОВНА КРИЗА;
   - РЕШИТЕЛЕН ГРАЖДАНСКИ ОТПОР СРЕЩУ ВСЕКИ ОПИТ ЗА НАРУШАВАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ НОРМИ,СВОБОДАТА И ГРАЖДАНСКИЯ МИР, СРЕЩУ ПРОЯВИТЕ НА ПОЛИЦЕЙСКИ И АДМИНИСТРАТИВЕН НАТИСК ИЛИ НАСИЛИЕ ,СРЕЩУ ОПИТИТЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ЕДНОЛИЧНА И ЕДНОПАРТИЙНА ВЛАСТ;
   - ЛИКВИДИРАНЕ НА БЕДНОСТТА И ЕКСПЛОАТАЦИЯТА, ЗАКРИЛА НА МАЙЧИНСТВОТО, ДЕТСТВОТО И ХОРАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ;
   - БОРБА С ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА, СПИРАНЕ НА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА И ПРОГОНВАНЕТО ОТ БЪЛГАРИЯ НА МЛАДИТЕ И АКТИВНИТЕ ХОРА, ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА И РЕШИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СОЦИАЛНИТЕ И КУЛТУРНИТЕ РАЗЛИЧИЯ И ДИСПРОПОРЦИИ МЕЖДУ ЕТНОСИТЕ, УКРЕПВАНЕ НА МОРАЛНОТО И КУЛТУРНО ЕДИНСТВО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ;
   - РАВНОПОСТАВЕНО И РАВНОПРАВНО УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО, АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДРУГИ РАЗНООБРАЗНИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТИ, БЛИЗКИ ВЗАИМОИЗГОДНИ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ И ДРУГИ ТРАДИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ.

   ПРИЗОВАВАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА СЕ СЪБЕРЕМ В МОГЪЩ ОТЕЧЕСТВЕН СЪЮЗ В ИМЕТО НА ГРАЖДАНСКОТО ПОМИРЕНИЕ, ЕДИНЕНИЕТО И НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ ЗА СПАСЕНИЕ, МОДЕРНИЗАЦИЯ И ПРОСПЕРИТЕТ НА СКЪПОТО НИ ОТЕЧЕСТВО.

   ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !

   НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ

   17 юли 2017 г.

   СОФИЯ70 години Парижки мирен договор

  ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО 70-ГОДИШНИНАТА НА ПАРИЖКИЯ МИР На 28.02.2017 г. Централния военен клуб /ЦВК/ в София бе домакин на серия от прояви , организирани от Отечествения съюз и военнопатриотичните съюзи в рамките на отбелязването на 75 –та годишнина от създаването на ОФ/ОС и посветени на 70-та годишнина от подписването на Парижкия мирен договор от правителството на ОФ на 10.02.1947 година.

  Още от сутринта в зала „Тържествена“, при огромен интерес, започна научната конференция под надслов „Нова България и мирът след Втората световна война“ с модератор проф.д-р ИСКРА БАЕВА. Конференцията бе открита от ген.л-т о.р.Стоян Топалов – председател на СОСЗР . Председателят на ОС Симеон Симеонов, в своето встъпително слово подчерта, че смисълът и ролята на такива конференции е изясняването на обективната историческа истина, върху основата на която да градим гражданското помирение и разбирателство в страната. Със свои доклади взеха участие 14 изтъкнати български учени. Предстои издаването на сборник с материалите и докладите.

  По-късно в зала „Приемна“, със слово на проф.д-р Евгения Калинова и коктейл, бе открита тематична фотодокументална изложба:“Политическата коалиция ОФ и Парижкият мир“, която представя в снимки и документи възлови моменти от събитията в България след 09.09.1944 г., участието ни в заключителната фаза на войната срещу хитлеристка Германия и защита на българските интереси на Парижката мирна конференция.

  Проведеният пленум на НС на ОС разгледа актуалната политическа обстановка в страната и прие решение за участието на Отечествения съюз в предстоящите парламентарни избори. Одобрени бяха, във връзка с честванията на 75-та годишнина от създаването на ОФ/ОС, поименният състав на Националния инициативен комитет /НИК/, графичното лого и националната Програма за честванията в страната.

  Кулминация на тържествата през деня беше тържественото събрание-концерт в голямата зала „Концертна“ на ЦВК с участието на лидери и представители на политически партии, граждански съюзи и сдружения и много граждани. Слово за 70-та годишнина на Парижкия мирен договор изнесесе проф.д-р ИСКРА БАЕВА. Председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ връчи на правителството и народите на Съветския съюз и Руската Федерация чрез дипломата Роберт Шестаков – Първи секретар в посолството на Русия в София благодарствен възпоменателен плакет по случай юбилейната годишнина за достойния мир. От името на Русия той благодари и поздрави българския народ за празника.

  За доброто настроение с великолепен концерт се погрижи Ансамбълът на въоръжените сили с художествен ръководител Снежина Темелкова.

 

  Миглена Иванова
П Р О Г Р А М А

 

на научната конференция, посветена на 70-годишнината от подписването на Парижкия мирен договор на 10 февруари 1947 г.


„НОВА БЪЛГАРИЯ И МИРЪТ СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА“

28 февруари 2017 г., зала „Тържествена” на ЦВК

 

10.00 ч. – Откриване на конференцията от председателя на Отечествения съюз Симеон Симеонов

10.20 ч. – проф. д-р Евгения Калинова: Парижката мирна конференция от 1946 г. и Мирния договор от 10 февруари 1947 г. в исторически контекст

10.40 ч. – проф. д-р Искра Баева: Значението на Парижкия мир от 1947 г. за първите стъпки на нова България в следвоенния свят

11.00 ч. – д-р Ваня Стоянова: Тракийският въпрос и мирът с България след Втората световна война

11.20 ч. – проф. д-р Йордан Баев: Правителството на Отечествения фронт и въоръженият конфликт в Гърция през декември 1944 г.

11.40 ч. – проф. дин Луиза Ревякина: Неравен двубой: СКК и политическите борби в България. 1944–1947 г.

12.00 ч. – проф. дин Владимир Мигев: Комунистите в първите правителства на Отечествения фронт

12.20 ч. – доц. д-р Марин Калонкин: Преустройство на Българската армия за участие във Втората световна война и създаване на Народната гвардия

12.40 ч. – докт. Боян Жеков: Съставът на българската армия като проблем от процеса по мирното урегулиране с България 1945–1947 г.

13.00 ч. – проф. дикн Нина Дюлгерова: Светът преди и след 70 години. Параметрите на промяната

 

13.20 – 14.00 ч. Обедна почивка

 

14.00 ч. – д-р Мартин Вълков: България и мирът – Парижкият договор от 1947 г. в светлината на Ньойския договор от 1919 г.

14.20 ч. – доц. д-р Костадин Грозев: Някои по-слабо известни делегати на България на Парижката мирна конференция

14.40 ч. – проф. д-р Илияна Марчева: Стопанската политика и военновременната конюнктура в България 1944-1945: идеи, подходи, резултати

15.00 ч. – доц. д-р Евгений Кандиларов: Нова България пред нови шансове за технологичен и социално-икономически прогрес

15.20 ч. – д-р Ирина Якимова: София – новата столица на Нова България

15.30 ч. – Дискусия по докладите на конференцията и закриване на конференцията

 

 
 Отбелязване на 75 годишнината от създаването на
Отечествения фронт – съюз


  І.Цели:

  - възстановяване в публичното съзнание на историческата истина за антифашистката съпротива и борба в България в годините на ІІ-та световна война , осъществена чрез учредяването и дейността на равнопоставената политическа коалиция ОФ с участието на леви и центристки политически партии,патриотични граждански съюзи и движения и отделни прогресивни личности и довела до спасяването на страната от разгром във войната и трета национална катастрофа и приобщаването й чрез Парижкия мирен договор към обединените демократични народи и държави;

  - подчертаване на патриотичната и жертвена роля на дейци на комунистическата партия, на леви земеделци, социалдемократи, радикали, звенари и патриотични офицери , на хиляди безпартийни граждани и селяни в името на България;

  - оказване на почит и уважение към плодотворната и безкористна дейност в годините на бурното социално –икономическо развитие и социалистическо строителство след войната на хилядите активисти и дейци на организацията, съхранили, в условията на еднопартийна тоталитарна политическа система, патриотичните демократични традиции и положили в много области наченките на гражданското общество в България;

  - посочване ролята и участието на променения след демократичните преобразувания Отечествен съюз за националното съгласие и разбирателство по основните въпроси на прехода и запазването на гражданския и етнически мир, за възстановяване на политическия плурализъм и демократичните традиции;

  - реабилитиране и развитие днес в политическото пространство на идеята за програмна политическа коалиция отдолу в името на големи идългосрочни национални цели и утвърждаването на гражданското начало в обществено-политическите процеси .

ІІ.Съпътствуващи събития:

- отбелязване 70-та годишнина от обявяването на България за Република съгласно заветите на Левски и другите възрожденци;

- отбелязване на 70-та годишнина от подписването на Парижкия мирен договор от правителството на ОФ;

- отбелязване на 135 г. от рождението на Георги Димитров, 125 г. от рождението на ген.Владимир Стойчев и други годишнини;

 

ІІІ.Време и място на мероприятията:

- на национално ниво - София – през м.февруари и м.юли 2017 г. ;

- на областно и общинско /местно/ ниво – в областни и големи общински центрове през периода м.юли – м.декември 2017 година

ІV.Основни мероприятия:

1. Учредяване на Национален инициативен комитет /НИК/

  - отправяне на покана от НС на Отечествения съюз за съвместно отбелязване на годишнината и включване в НИК до ръководителите на БСП, на леви и левоцентристки земеделски,социалдемократически, комунистически и работнически партии – наследници или продължители на делото и идеите на историческите партии и организации от Отечествения фронт, на съюзи и сдружения като:БАС,СОСЗР,СВВ,СВИВП,СНЧ,ЦКС,,ДСЖ и други патриотични и социални организации – участници в ОФ и партньори на ОФ-ОС през годините, на бизнес организации и фирми и до изявени български интелектуалци;

  - учредяване и избор на председател на НИК;

  - приемане на план-програма и финансов план от НИК              

  - публично оповестяване на програмата за честванията чрез пресконференция на НИК;

  Срок: І тримесечие 2017 г.

2.Учредяване на областни и местни инициативни комитети,приемане от тях на програма за честванията и публичното й огласяване.
Организиране на прояви по области, общини и кметства - по отделна програма.

  Срок: І полугодие 2017 г.

3.Определяне на научен екип и организиране на научна конференция с главен акцент Парижкия мирен договор .

  Срок:28.02.2017 г.

 4.Провеждане на регионални „Кръгли маси” на тема „Отечественият фронт – съюз - история, еволюция, съвременност” и други форми на научно-изследователска и събирателска дейност в хуманитарните университетски центрове и насочване на материалите към централното звено за актуализиране на издадената през 2012 г. нова,двутомна История на ОФ/ОС


Срок: 31.
10.2017 г.

  5. Изработка на отличия на ОС за 3 степени на удостояване : „Почетен член“с удостоверение, „Почетен знак на ОС „с удостоверение и „ Юбилеен медал – плакет 75 години ОФ-ОС с грамота“ и награждаване по утвърдени критерии за подбор на изявени дейци и ветерани от цялата страна по време на тържествените концерти в София и по места /съвместно със структурите на БСП и другите партньори от НИК/.

 
Срок:през цялата.2017 г.

  6.Тържествени събрания – концерти

  - централно в София – 28.02.2017 и 22.07.2017 г. с участие на представителни делегации на 28 области

  - по места / в областните центрове и някои големи общини/ – периода м.07 до края на м.12.2017 г. съгласно график

  7.Издаване на специален юбилеен брой на вестник „Отечествен фронт”.

  Срок: 15.07.2017 г.

  8.Издаване на материалите от научната конференция.

  Срок:30.12.2017 г.

  9.Откриване на тематична фотоизложба в София и тематични художествени изложби по места

  Срок:м.02 – м.12.2017 г.

 
V.Медийно осигуряване:

- пресконференции на НИК и местните инициативни комитети;

  - съвместна програма – рубрика във в.”Дума” , „Земя“ и други печатни издания /статии, интервюта, съобщения /по отделен медиен план/ ;

  - специални страници във в. „Жарава” и в. „Българско войнство”;

  - електронен сайт „Отечествен фронт“ ,сайта на ОС и други;

  - местен печат и средства за масова информация;

  - ТВ дискусии – примерна тема:“ОФ – спасението за България в годините на ІІ-та световна война и първите следвоенни години и други.

  VІ.Финансова осигуряване – по отделна план –сметка.

 
НС НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ

 

 


 

  НАЦИОНАЛЕН ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ

  за отбелязването на 75-та годишнина на Отечествения фронт-съюз

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ

- Симеон Симеонов -председател на Отечествения съюз

 ЧЛЕНОВЕ

- Корнелия Нинова – председател на Българска социалистическа партия

- Александър Паунов – председател на Комунистическа партия в България

- Спас Панчев – председател на Земеделски съюз “Ал.Стамболийски”

- Георги Анастасов – председател на ПП „Български социалдемократи“

- Минчо М.Минчев – председател на ПП „Нова Зора“

- Елена Нонева – председател на ПД „Социалдемократи“

- Минчо П.Минчев – съпредседател на Партия на българските комунисти

- Ген. Стоян Топалов – Председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

- Д-р Иван Сечанов - председател на Съюза на ветераните от войните

- Мл.л-т о.р. инж.Петър Велчев - председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

- Симеон Игнатов – председател на Български антифашистки съюз

- Ген.Стоимен Стоименов – председател на Конфедерацията на обществените организации за социална защита на пенсионерите

- Таня Бакалова - председател на Демократичен съюз на жените

- Николай Малинов – председател на Национално движение „Русофили“

- Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества

- Делчо Митев – председател на Сдружението на кметствата в България

- Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища

- Сергей Станишев – председател на ПЕС ,почетен член на ОС

- Тодор Коруев – журналист и писател

- Тодор Анастасов–Почетен член на ОС,почетен председател на СВВБ

- Акад.Георги Марков – историк

- Проф.д-р Искра Баева – историк

- Проф.Евгения Калинова - историк

- Кристиян Вигенин- почетен член на ОС

- Светлана Шаренкова – управител на Медиякооп и в.Земя”

- Лъчезар Еленков – поет и гл.редактор на в.”Жарава”

- Румен Статков – художник

- Таня Генева – и.д. гл.редактор в. „Дума“

- Спирдон Спирдонов – гл.редактор сайт „Отечествен фронт“

- Снежана Тодорова – председател на СБЖ

- Иван Гранитски – поет и шеф на издетелство „Захари Стоянов“

- Боян Ангелов – поет и председател на СБП

- Проф.Андрей Пантев – историк

- Денко Денков – председател на КС на ОС,почетен член на ОС

- Ген.Ангел Марин – вицепрезидент на Р.България

- Сава Дълбоков – почетен член на ОС

 

 


 

ОБРЪЩЕНИЕ 

В ИМЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО ДА ПОДКРЕПИМ КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА РУМЕН РАДЕВ И ИЛИЯНА ЙОТОВА

 

 

   "Нямам амбицията да бъда баща на България, но ще бъда гласът на българите. Това е моята кауза."

  Румен Радев

  Кандидат за президент на Република България

 

Уважаеми членове на Отечествения съюз,

Уважаеми съмишленици и симпатизанти,

Братя българи!

 

Предстои ни важен избор за съдбата на народ и Отечество!

На 6 ноември 2016 година трябва да излъчим държавния глава на република България за следващите 5 години!

Ето защо заявяваме: „Не искаме баща, не искаме майка!“

Искаме президентът на България да бъде политически независим и отговорен човек, демократ и патриот, доказал се професионалист, човек с високо чувство за социална справедливост и безупречен морал!

Румен Радев притежава качествата за този висок държавен пост! Той е достоен да бъде Президент на Република България – обединител на нацията!

Стига марионетки, стига лакеи, чуждо поклонници и ренегати!

Живеем в сложна и опасна геополитическа, икономическа и вътрешно - политическа обстановка. Животът ни е белязан от нападки, оплюване, обругаване, доносничество, от заплахата на тежка мигрантска вълна! Живеем в мизерия и страх за бъдещето на нашите деца.

Нацията ни е разделена на бедни и много богати, на десни, крайно десни, леви, ултра леви и какви ли още не! Корупцията и шуробаджанащината са модел за поведение на управляващите днес.

В предстоящата предизборна кампания за Президент и Вицепрезидент на България ние, членовете и съмишлениците на Отечествения съюз, заставаме зад кандидатите ген. Румен Радев и Илияна Йотова в името на промяната!

Вярваме, че те са способни да защитят националните интереси и върнат достойнството на България в международните отношения, като една от най-старите държави в Европа!

Ние заставаме зад думите на Румен Радев: „Знам цената на войната, искам да работя за мира – в България, в Европа, ако щете и за мир с Русия!”.

И още: „Аз съм българофил… Аз съм български офицер и държа България да има ясна, последователна и независима политика в рамките на НАТО и Европейския съюз”.

Нека в изпълнение на даденото ни право от Конституцията на Република България да гласуваме за по- доброто ни бъдеще, сплотени в името на Отечеството!

За Румен Радев и Илияна Йотова, за България, която обичаме!

 

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

 

СОФИЯ, 06.10 2016 Г.

НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ

 

 


 

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016

ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ ПОДКРЕПЯ НЕЗАВИСИМИТЕ КАНДИДАТИ РУМЕН РАДЕВ И ИЛИЯНА ЙОТОВА

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 75 ГОДИНИ ОФ-ОС ПРЕЗ 2017 ГОДИНА

 

 

  На 08.10.2016 г. в залата на Дома на военноинвалидите в София се състоя разширен пленум на Националния съвет на Отечествения съюз с участие на членовете на Контролния съвет и областните координатори от цялата страна. Гости на събитието бяха Илияна Йотова – независим кандидат за вицепрезидент в двойка с ген.Румен Радев, Валери Жаблянов – член на Изпълнителното бюро на НС на БСП и депутат в 43 Народно събрание, ген.Стоян Топалов – председател на СОСЗР, Симеон Игнатов – председател на БАС , ген.Стефан Стефанов – кандидат за кмет на район „Младост“ в столицата и други. Срещата започна с връчването от СИМЕОН СИМЕОНОВ на символичен подарък – златна роза - за КОРНЕЛИЯ НИНОВА и цялото ръководство на БСП по случай 125 годишнината от основаването на социалистическото движение и партията у нас.

  Анализ на обществено-политическата обстановка в страната в навечерието на президентски избори 2016 направи председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ.Основен акцент бе поставен върху стагнацията и безнадежността ,обхванали българското общество и констатацията за пълзяща тежка обща криза– политическа, икономическа, морална, мигрантска и т.н. в България и Европейския съюз. Президентските избори са шанс за промяна на статуквото , за отстраняване на еднопартийната и еднолична власт на ГЕРБ и Бойко Борисов.

  С огромен интерес бяха изслушани представените от Илияна Йотова предизборна платформа и посланията на независимата кандидат-президентска двойка Румен Радев/Илияна Йотова. Позицията на ръководството на БСП изложи Валери Жаблянов. Своите послания към жителите на район „Младост“ отправи ген.Стефан Стефанов. След градивна дискусия и диалог на кандидатите с аудиторията , НС на ОС реши да подкрепи на предстоящите избори независимата двойка Румен Радев и Илияна Йотова като възложи на структурите и ръководствата в центъра и по места незабавно да се включат в Националния инициативен комитет и местните инициативни комитети за подкрепа и установят взаимодействие с предизборните щабове в центъра и по места. За целта бе прието с пълно единодушие нарочно Обръщение към членовете и симпатизантите на ОС и целия български народ за изборите.

  Пленумът прие решение и за националния референдум като предостави правото на структурите и членовете на ОС да определят индивидуално своята позиция по съвест и лични убеждения както за самото участие, така и по отделните въпроси.

  С бурни аплодисменти бе прието предложението на ръководството за тържествено отбелязване в единство през 2017 година на юбилейните годишнини – 75 години от създаването на ОФ-ОС, 70 години от подписването на Парижкия мирен договор и 70 годишнината от обявяването на България за народна република.Предстои разработката на национална програма за честванията.

 

 

ВАСИЛ ТОЧКОВ

 


 

ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ ИНИЦИИРА НОВА ГРАЖДАНСКА
КОАЛИЦИЯ  „ЗА ОТЕЧЕСТВОТО“

 

 

Раждането на Гражданското движение и Съюз „За Отечеството” бе обявено днес 20.06.2016 г. на специална пресконференция в БТА. СИМЕОН СИМЕОНОВ, председател на Отечествения съюз, съобщи, че Програмната декларация е подписана досега от над 35 неправителствени патриотични организации в различни обществени сфери и над 4300 изявени личности. Проектът е отворен и подписката продължава в цялата страна.

             Гражданското движение  „За Отечеството” е отговор на българската нация на неспособността и провала на политическата класа, излъчена от паритйните върхушки на системните партии, да формулира  и осъществи цивилизования напредък на държавата ни. Нашата дейност, подчерта г-н Симеонов, е насочена към активно участие нах гражданите в предстоящите президентски и парламентарни избори.
              Бъдещият президент, смятат участниците в движението, трябва да бъде голям патриот, символ на единството на нацията и гарант на индивидуалните права на гражданите. И още – като върховен главнокомандващ трябва да защитава достойнството на българския офицер и да работи за повишаване престижа на Българската армия.

            Към гражданско помирение призова Николай Гацев, заместник-председател на Добродетелната дружина. Хората загубиха вяра в доброто бъдеще, трябва да им я върнем, смята апостол Найден Борисов – водач на ромските църковни общества. Само по пътя на единството и патриотизма можем да стигнем до успех, подчерта д-р Володя Златев  - изпълнителен директор на федерацията по бадминтон. Според академик Асен Богданов, председател на ОАНОК, е крайно време да се обърне спациално внимание на образованието у нас. Христо Кенаров от „България на и за българските граждани” смята, че коренът на злото у нас идва от лишаването на българина от собственост.

           Участниците в пресконференцията призоваха за обединяване в масово гражданско движение и могъщ Съюз „За Отечеството” в името на националното спасение, единение, разбирателство и съгласие, като се изгради равнопоставена, социално-отговорна и патиротична коалиция на изявени и некомпроментирани личности, граждански движения и съюзи и политически партии.  Те апелираха за прекратяване на политическата конфронтация, възстановяване на гражданския диалог по основните въпроси на нацията и държавата, приемане с консенсус на цивилизационна доктрина за идеалите на Отечеството през XXI век. Подчертаха, че в предстоящите избори за президент и вицепрезидент този принцип трябва да бъде водещ.

 

СПИРИДОН СПИРИДОНОВ

 


 

 

Д Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Я

НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА НС НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ

 

Председателството на Националния съвет на Отечествения съюз остро протестира срещу опасното и безотговорно поведение на висши държавни сановници.
Президентът, със своите изказвания, ни прави прифронтова държава
Партиите влязоха в блатото на предизборните надигравания и губят времето на България. Съзрява раждането в скоро време на ново гражданско обединение, не за друго, а за да спаси Родината ни.
Може и да е късно, но е крайно време гражданското общество у нас да се събуди. Не само да се събуди, но и да каже своята дума за това, което става у нас. И какво трябва да бъде бъдещето ни. Отиваме към гибел, не заради качеството на българския народ, както беше намекнал преди години лидерът на управляващите, а заради самите управляващи.
Повече от тревожно е поведението на държавния глава. Последната му проява бе от трибуната на Европейския парламент. Единственото добро в случая е, че залата беше полупразна. Колкото и да се старае, в края на мандата си, нашият президент, едва ли ще впечатли политическия елит на Европа.  
Последствията от речите на Росен Плевнелиев обаче са за нас. Самият той конфронтира България, за да се впише в историята на Европа, каквито неосъществими тежнения има. Жалко е, че държавният ни глава говори от името на целия народ, но не и това, което искат българите. Бие тревога за разпада на държави и институции, а в същност разединява собствената си страна и не вижда своята отговорност за разпада на родните институции. Превръща България в прифронтова държава, а говори за мир и обвинява световни лидери, които едва ли биха се заинтересували от неговите думи.
За съжаление партиите влязоха в блатото на предизборните надигравания и губят времето на България. Парламентът гласува нови милиардни заеми и ни задължава за десетилетия напред. Отечественият съюз, като едно от най-ярките лица на гражданското общество у нас, не може да се примири с разпада на държавата. Радваме се, че срещаме подкрепата на десетки неправителствени организации от всички сфери на нашето общество. Съвсем скоро новото гражданско обединение ще стане видимо, не за друго, а за да спаси България.
Надяваме се, че не е късно. Вече си стиснахме ръцете. България и нейният народ не заслужават президент, като днешния и политически елит, като този, който превърна в професия престоя си на депутатските банки!


Симеон Симеонов,
Председател на НС на Отечествения съюз

09.06.2016 г.
София

 


 

 

Отбелязахме храмовия празник в българската църква Св. св „Константин и Елена" в Одрин

 

 

В навечерието на 24 май - Деня на славянската писменост  и българската култура, а също така във връзка с отминалия църковен празник на Св.св. Константин и Елена, дейците и ръководството на Отечествения съюз предприеха редица патриотични инициативи в цялата страна и сред българските общности в чужбина.
Особена стойност има отбелязването на храмовия празник в българската църква Св. св „Константин и Елена" в Одрин. Благодарение на обединените усилия на българската държава в лицето на дирекцията по вероизповеданията при МС, Светия Синод на БПЦ -БП и патриотичните граждански организации, Отечествен съюз и Съюзът на тракийските дружества, в Одрин с участието на българи от София, Стара Загора, Бургас, Хасково, Сливен, Любимец и други  градове, се състоя литургия в съслужение между представители на Вселенската патриаршия начело с Адрианополския митрополит Амфилохий и придружаващи го свещенослужители и специалните посланици на българския патриарх Неофит  - духовници от Софийската епархия в лицето на ставрофорния свещеноиконом Пламен Димитров, дякон Йосиф и свещеник Александър Чакарък от българската църква св."Георги" в Одрин.
С общи усилия бе направен решителния пробив - в българсата църква да се служи и на български и да се спре раздора в православната църква. Освен стотиците българи, пристигнали специално за празника, в него участваха Симеон Симеонов - председател на Отечествения съюз, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества, Васил Вълчев- генерален консул на България в Одрин, Емил Велинов-  директор на дирекция по вероизповеданията на МС, Борислав Васев- българска екзархия в Истанбул и Христо Христов - иконом на църквата и много граждани.
Тържества за 24 май с поетични четения, концерти , полагане на цветя и други инициативи се проведоха от организациите на Отечествения съюз в цялата страна.

 

Спиридон Спиридонов - Ofmedia.bg

 


 

 В Ъ З В А Н И Е

Братя българи, Отечеството е в опасност !

         Пред лицето на надигащата се нова национална и демографска катастрофи, вместо единение и еднопосочност на действията на гражданите, на техните организации и политическите субекти, нашето общество продължава да се раздира от  съзнателно провокирани противоречия.
       Правителството на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ и  мнозинството в Народното събрание не гарантират днес основните конституционни права и свободи на огромна част от българските граждани.Сегашните управляващи са поставили своите лични, котерийни и партийни интереси над интересите на българските граждани и на Отечеството, те не искат и не могат да формулират  национална стратегия и програма за развитието на България;      
        Материалната, социалната и духовната нищета на  мнозинството от хората в селата и градовете непрекъснато се задълбочава и става все по-непоносима;
        Спирането и преодоляването на последствията от всеобхватната  криза в България са популистки лозунг и надежда, отколкото действителност и реални действия;
         Тенденцията за възраждане на тоталитарния и авторитарен режим на управление, за налагане в страната на еднопартийна визия и еднолична власт вече прерасна в ежедневна и повсеместна практика.Разделението и независимостта на властите е потъпкано, те са подчинени и безпрекословно изпълняват волята на един човек. Свободата на словото е смазана;
         Обществено-политическата обстановка в България днес императивно изисква нейните граждани да отвоюват и защитават, в прекия и преносния смисъл на думата, своите права и свободи, своето върховенство на суверен в държавата.

        Затова призоваваме истинските родолюбци, независимо от техния пол, възраст, обществено и материално положение, верска и етническа принадлежност, всички български граждани, които не искат да служат на партийните елити, а да се борят за възкресяването на България и на добруването и достойнството на нейните хора:

  • да се обединим в масово гражданско движение и могъщ съюз „За Отечеството“ в името на националното спасение, единение, разбирателство и съгласие, като  изградим една широка, равнопоставена, социално-отговорна и патриотична коалиция на изявени и некомпрометирани личности, граждански сдружения, съюзи и политически партии, на основата  на обща програма и дългосрочни цели за промяна на модела на изграждане и функциониране на държавата, като се борим срещу корупцията и  изгоним от управлението и  властта  компрометираните политически субекти и личности;
  • да отстояваме националните интереси и равнопоставеността на страната в международните отношения, Европейския съюз и НАТО и възстановим добросъседските отношения с Русия  и други традиционни приятели на България;
  • да възстановим гоподството на върховния суверен в демократичната държава - Народът и  наложим безусловното спазване на законите и законността от всички , за да  гарантираме индивидуалните конституционни права на всички български граждани.

Нашата най-висша цел е :

ПРОСПЕРИТЕТ, СИГУРНОСТ И БЛАГОПОЛУЧИЕ НА НАРОДА И
ОТЕЧЕСТВОТО ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !

Инициативен комитет  „За Отечеството“

 


 

П Р О Г Р А М Н А    Д Е К Л А Р А Ц И Я

НА  ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ И СЪЮЗ  „ЗА ОТЕЧЕСТВОТО

 

Ние, долуподписаните граждани на република България, водени от своите родолюбиви чувства и загриженост за съдбата на българския народ и държавност, като отчитаме тежката и всеобща криза в страната, бежанската вълна и заплаха за Балканите и изострените противоречия в Европейския съюз, Европа и света, обявяваме разгръщането на масово народно движение и патриотичен съюз „ЗА ОТЕЧЕСТВОТО“ в името на  гражданското разбирателство, национално единение и съгласие чрез изграждане на широка , равнопоставена, социално- отговорна и  патриотична коалиция  на некомпрометирани личности, граждански сдружениия и съюзи  на основата на обща програма и стратегически цели за промяна на модела на устройство и функциониране на държавата. Отстраняване от  управлението на компрометираните политически субекти и личности, защита на националните интереси и равнопоставеност на страната в международните отношения и съюзи, възстановяване на държавността и законността в името на защитата на индивидуалните конституционни и социални права на българските граждани и с крайна цел усъвършенствуване на обществената система, модернизация,просперитет ,сигурност и благополучие на България.
Гражданско движение и съюз „ЗА ОТЕЧЕСТВОТО“ е отговор на българската нация на неспособността и провала на политическата класа, излъчена от партийните върхушки на системните партии, да формулира и осъществи цивилизационния напредък на нацията и държавата в 21 век. Нашата дейност е насочена към активно участие на гражданите в предстоящите президентски и парламентарни избори чрез подкрепата на кандидати, които споделят и застават зад следните програмни цели и принципи:
1. Прекратяване на политическата конфронтация, възстановяване на гражданския диалог по основните въпроси на нацията и държавата, приемане с консенсус на цивилизационната доктрина и идеалите на Отечеството през 21 век.
2. Незабавно преустановяване на почти 100-годишната гражданска война в страната на политическа и социална база, постигане на гражданско помирение по въпросите на историята чрез издигане на Мемориал на националното помирение за отдаване на почит и уважение към борбите и жертвите на различните режими в България след Освобождението.
3. Осъждане и разграничаване от проявите на национален нихилизъм и предателство в политиката , последователна борба на държавните институции и обществото с политическата корупция и  покровителствената от нея организирана икономическа престъпност.
4. Възстановяване на разделението и независимостта на властите, укрепване на републиканските институции и механизми за държавен и граждански контрол , отказ от тежненията за авторитарна еднолична и еднопартийна власт
5. Възстановяване на законността, защита на конституционните индивидуални права на българските граждани в страната и чужбина, ефективна реформа на правоохранителните и съдебните органи за върховенство на закона и справедливост за всеки.
6. Етнически и религиозен мир и съвместно съжителство, равнопоставеност на етноси, религии, полове  в конституционните им права и задължения, ускорени действия и програми за преодоляване на демографската криза и за приобщаване на българската диаспора в чужбина към съдбините на Родината.
7. Закрила на българската  народопсихология, на българския език, бит и народностни образователни и култулни традиции, на гражданските, икономическите и социалните права на хората, равнопоставен и ефективен достъп до образование, здравеопазване,култура и социална защита и подпомагане.
8. Засилване правата, функциите и правомощията на регионите и общините, административна реформа.
9. Осигуряване на ускорен икономически растеж и на доходите на база ефективно използване на националните природни, финансови и географски ресурси, преосмисляне на участието ни в международното разделение и икономическите програми на ЕС, приоритетно развитие на високотехнологични отрасли, на селско стопанство, туризъм и свързаните с тях индустрии и технологии, възстановяване на традиционни пазари и коперации за българските производители.
10. Защита на националните особености и интереси и равнопоставеност на България в международните отношения, активна и самостоятелна позиция на българските институции и представители при осъществяване на пълноправното членство в Европейския съюз, НАТО и други международни договори.
11. Незабавно присъединяване към групата държави в ЕС, отстояващи тезата за сваляне на конфронтацията с Русия, отмяна на санкциите и възстановяване на приятелските отношения и сътрудничеството в името на сигурността и просперитета на обединена Европа от Атлантика до Урал. Превръщане на граничните територии по цялото протежение от Балтийско море до Черно море, включително територията на България, от взривоопасни, конфликтни точки в зона  на доверие, демилитаризиране, икономически и културен обмен и сътрудничество.
12. Незабавни активни действия за модернизация и възстановяване боеспособността, авторитета и престижа на въоръжените сили – българската армия,  специалните и специализираните служби за сигурност, повишаване потенциала и готовността на държавата и населението за ефективна защита на националната граница и националния суверенитет.  Преосмисляне на съюзническите задължения и участието ни в НАТО с ясната позиция за трансформация на съюза в система за колективна европейска сигурност.
Днес Отечеството е изпаднало в сериозна криза и упадък , изправено е пред сериозни заплахи и предизвикателства.  В същото време обществената тъкан е разпокъсана и разединена, а политическата класа очевидно не е в състояние да отговори на въжделенията на нацията.
С тази Програмна декларация ние се обръщаме за подкрепа към всички български патриоти в страната и чужбина.Нека всички ние дадем своя дан за спасението на народ и Родина!

 

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !

 

Изтеглете образец на подписка

 


 

ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ ПРОВЕДЕ ОБЩОТО ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ ОДОБРЕН БЕШЕ НОВИЯТ ГРАЖДАНСКИ ПРОЕКТ „ЗА ОТЕЧЕСТВОТО“


 

               На 14.05.2016 г. в голямата конферентна зала на БЛРС в София се проведе Общото отчетно събрание на Отечествения съюз с участието на делегати от 202 общини от цялата страна.Сред гостите бяха ген.л-т о.р. Стоян Топалов – председател на СОСЗР, доц.д-р Иван Сечанов – председател на СВВБ, мл.л-т о.з. Петър Велчев – председател на СВИВП, Борислав Цеков – председател на Института за модерна политика и други.

                Основна тема в дискусията бе новият граждански проект на Отечествения съюз под надслов „ЗА ОТЕЧЕСТВОТО“. Одобрена бе неговата Програмна декларация и Възвание до българските граждани. Открита бе подписка за подкрепа от изявени български личности и патриотични граждански съюзи в цялата страна.До този момент е налице съпричастност към проекта на повече от 35 патриотични съюза и над 250 изявени личности- академици ,професори и доктори на науките, генерали и офицери от българската армия и специалните служби, дипломати, журналисти, спортисти ,бизнесмени и други патриоти – представители на различни поколения и  среди. Резолюцията на събранието посочи тревогата на дейците на ОС от състоянието на държавата, пълзящата политическа криза и управленската немощ на властта. Приета бе и нарочна Декларация в защита от разрушение паметника на Георги Димитров при стената на язовир „Копринка“.

               Общото събрание одобри проектите на Устав, Програма и състав на ръководните органи на ПП „Съюз за Отечеството“ и даде карт бланш за нейното учредяване и регистрация като продължение на решението на Конгреса на ОС от 07.09.2014 г. За лидер на партийната еманация бе посочен Васил Точков – зам.председател на НС на ОС.


Миглена Иванова

 

 


ОТЛИЧИХА ГИНЬO ГАНЕВ С ЦЪРКОВЕН ОРДЕН "СВ. ЙОАН РИЛСКИ"


 

        Най-висшият църковен орден "Св. Йоан Рилски" - първа степен, бе връчен на 31 март т.г. на видния български политик, народен представител в осем поредни народни събрания (3 преди 10 ноември и 5 след това), първи национален омбудсман на България и почетен председател на Отечествения съюз – г-н Гиньо Ганев. Церемонията по награждаването се състоя в Синодалната палата в присъстнието на митрополитите от Светия Синод на БПЦ-БП, парламентаристи и близки на г-н Ганев. Отличието бе връчено лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на г-н Г. Ганев по решение на Светия Синод на БПЦ-БП за неговите заслуги за възстановяването единството на Българската православна църква и укрепването на нейния авторитет, както чрез законодателни инициативи, така и чрез публично заявени от него позиции. Повод за награждаването му е 25-годишнината от приемането на Конституцията от 1991 г., с която се гарантира правото на вероизповедание на българските граждани и се утвърди източното православие като традиционно вероизповедание за България.

       Орденът "Св. Йоан Рилски" е учреден през 1961 г. и е първият, приет от БПЦ в ново време. Той е с две степени - златен и сребърен. Поводът за създаването му е бил посещението на българска църковна делегация в Истанбул, Дамаск, Йерусалим и Александрия, както и визитата на Вселенския патриарх Атинагорас в България, свързани с окончателното премахване на схизмата. Тогава Светият Синод решава да се направят 10 златни и 20 сребърни ордена, както и съответни кутии за тях. Изработката на ордените е била възложена на тогавашната Централна златарска работилница в София. От протокол №12 на Св. Синод от 13 март 1962 г. се вижда, че въпросната работилница изработила матрица за ордена "Св. Йоан Рилски" и по 15 бройки от двете емисии на ордена. Художникът Николай Ростовцев изработил и специална грамота, която трябвало да се връчва заедно с ордена. Първи кавалер на ордена е тогавашният патриарх Кирил.


Спиридон Спиридонов

 

 


ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СБОРНИКА С НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ,

ПОСВЕТЕНИ НА 70-ТА ГОДИШНИНА ОТ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА


 

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ

ПЪЛНИ ПРАВА ЗА ОБЩИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015
ЕДНА ЛЕГЕНДА СЕ ЗАВРЪЩА  -  ОТНОВО ВЕСТНИК „ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ“

 

           На 26.09.2015 г. в град София се проведе редовното отчетно Общо събрание на гражданското сдружение „Отечествен съюз“.В голямата конферентна зала на Съюза на ловците и роболовците в България се събраха 212 делегати – представители на своите общини от всичките области на страната.Гости на форума бяха:Янаки Стоилов – зам.председател на НС на БСП,Маргарита Божилова – член на ПП на ЗС „Ал.Стамболийски“, Симеон Игнатов – председател на ЦС на БАС, ген.лейтн.о.р.Стоян Топалов – председател на СОСЗР, полк.о.р.Чавдар Петров – председател на НА „Сигурност“ и други,които поднесоха приветствия.Янаки Стоилов предаде приветствието на председателя на НС на БСП Михаил Миков.Сред делегатите бе Гиньо Ганев – почетен председател на ОС.

            В своето слово председателят на ОС СИМЕОН СИМЕОНОВ направи критичен анализ на обществено-политическата и социално-икономическа обстановка в страната в навечерието на Местни избори 2015.Очертани бяха проблемите и задачите на организацията в тази среда и пространно бе мотивирана потребността дейците и структурите на Отечествения съюз да участват активно в тези избори със свои кандидати от гражданската квота на политически партии и коалиции ,независими кандидатури на инициативни комитети или подкрепа за изявени,доказани личности.

              Впоследствие Общото събрание гласува нарочно Решение за участие на ОС в Местни избори,в което се предоставят пълни права за издигане и подкрепа на кандидатури и влизане в местни коалиции на общинските организации като се препоръчва да се взаимодейства с партии и коалиции от лявоцентристкото и патриотичното политически пространства и задължително се осигури персонална подръжка чрез инструмента на преференциалния вот за дейци на ОС в листите за съветници.

             Основен акцент на върховния форум бе представянето на проекта за възраждането, първоначално като електронен вестник, на медийната легенда „Отечествен фронт“ .Изданието вече е достъпно „он лайн“обяви главният редактор Спирдон Спирдонов.

            Приета бе и нарочна Програма за организационно,финансово и медийно осигуряване на дейността на ОС и международното сътрудничество до 2018 година.
            Духът и дискусията на конгреса бяха отразени в гласуваната Резолюция като основен документ на форума.

            Общото събрание направи ограничени промени в състава на Националния съвет като освободи Теодора Сачанска,Панайот Бончев и Борис Минчев и избра на тяхно място Йорданка Кринчева,Асен Богданов и Спирдон Спирдонов.

Миглена Иванова

 

 


 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ СИМЕОН СИМЕОНОВ СЕ СРЕЩНА ПОСЛЕДОВАТЕЛНО С ПОСЛАНИЦИТЕ НА ВЕНЕЦУЕЛА, КУБА И КАЗАХСТАН


 

На 24.03.2015 г. се проведе среща на СИМЕОН СИМЕОНОВ С Н.ПР.ОРИЕТА КАПОНИ – извънреден и пълномощен посланик на Боливарска република Венецуела.Обсъдена бе международната обстановка в навечерието на срещата на високо равнище на Организацията на американските държави. Осъдена бе политиката на санкции от страна на САЩ спрямо младата република и бе подкрепена с подписка позицията за тяхното осъждане от българското общество.

На 06.04.2015 г. се проведе среща с Н.ПР. ПЕДРО ПАБЛО САН ХОРХЕ – извънреден и пълномощен посланик на република Куба. Приветствани бяха процесите на разведряване на двустранните отношения със САЩ. Кубинският посланик връчи нарочно Послание-грамота за съпричастността на ОС в борбата за освобождаването на петимата кубински герои.

На 21.04.2015 г. се проведе среща с Г-Н ТЕМИРТАЙ ИЗБАСТИН – ръководител на дипломатическото представителство на република Казахстан. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество по линия на неправителствения сектор и засилване ролята в двустранните отношения на формите на „народната дипломация“.


Златина Георгиева

 

 


 

СИМЕОН СИМЕОНОВ ПРИВЕТСТВА КОНГРЕСА НА БАС

 

На 20.06.2015 г. в залата на ул.“Позитано“№20 в София се проведе редовния конгрес на Българския антифашистки съюз /БАС/.Сред делегатите и гостите присъствуваха много дейци и симпатизанти на ОС.
            Приветствие към участниците поднесе СИМЕОН СИМЕОНОВ – председател на Отечествения съюз,който изтъкна постиженията на дългогодишната тясна връзка и взаимодействие между двата граждански съюза.Нашата обща дейност води началото си от годините на организираните под ръководството на ОФ антифашистка съпротива и борба на българския народ,  довели с решаващата роля на победоносния ход на съветската армия на Балканите до свалянето на 09.09.1944 г. на омразния монархо-фашистки режим в България и установяването на народно-демократична власт на ОФ, минавайки през общите усилия и борба в годините на социалистическото строителство и възход на Родината до днешните времена,когато с много усилия следва да се отстояват демократичните ценности и да се възпрепятства разрастването на неофашизма .
             Конгресът избра ЗА нов председател на БАС СИМЕОН ИГНАТОВ.


Цаню Камов

 


 

70 ГОДИНИ ОТ  ПЪРВИЯ КОНГРЕС НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ -  09-12.03.1945 Г. И ВЕЛИЧАВАТА ДРАВСКА ЕПОПЕЯ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА


На 12.03.2015 г. в голямата концертна зала на Централния военен клуб в София се състоя тържествено събрание –концерт , посветено на 70-та годишнина от края на Втората световна война , величавата Дравска епопея на българската армия и провеждането на Първия конгрес на ОФ с неговия основен лозунг:“Всичко за фронта – всичко за победата!“.Съорганизатори на събитието по инициатива на Отечествения съюз бяха още Съюзът на ветераните от войните, Българският антифашистки съюз, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва,Национална асоциация „Сигурност“ и други.Специални гости на събранието бяха живи фронтоваци – участници в Дравската епопея и носители на ордена „За храброст“,а също така Роберт  Шестаков – първи секретар на посолството на Руската федерация в България.
                Встъпително слово произнесе СИМЕОН СИМЕОНОВ – председател на Отечествения съюз,в което бе изтъкнат приносът и значението на антифашистката съпротива и победоносния поход на българската армия под ръководството на ОФ за разгрома на хитлерофашизма в Европа и България.Основният тематичен доклад за ролята и мястото на Първия конгрес на Отечествения фронт и обстановката в Европа и България през март 1945 г.изнесе проф.д-р ЕВГЕНИЯ КАЛИНОВА.Приветствия към участниците бяха поднесени от името на държавни институции,посолството на Русия,ръководители на политически партии и лично от Михаил Миков – председател на НС на БСП,ръководители на граждански съюзи и сдружения.
               Особен акцент в  тържеството бе награждаването на живи ветерани-участници в Отечествената война с отличия на Отечествения съюз,връчени от председателя СИМЕОН СИМЕОНОВ.Със званието „Почетен член ОФ-ОС“ бе удостоен ТОДОР АНАСТАСОВ ТОДОРОВ, с „Почетния знак на ОС“ бяха отличени:КИПРА ДИМИТРОВА ПОПОВА,ЦВЕТАН ГЕОРГИЕВ НЕСТОРОВ,ЛАЗАР ХРИСТОВ ИВАНОВ И О.З.М-Р ЛОЗАН ИЛКОВ СТЕФАНОВ и с почетна грамота „70 години ОФ/ОС“ бяха наградени :о.з.полк.РУСИН НИКОЛОВ РУСИНОВ,О.З.М-Р СТЕФАН СТЕФАНОВ СТЕФАНОВ,О.З.ПОЛК.НИКОЛАЙ ИВАНОВ ГЕОРГИЕВ,БЕНЬО КОЛЕВ БЕНЕВ И КОСТА НИКОЛОВ БОЙЧИНОВ. На всички отличени бе подарена и новата двутомна История на Отечествения фронт-съюз.От името на наградените слово произнесе Тодор Анастасов – почетен председател на Съюза на ветераните от войните.
               Пред участниците в тържественото събрание бе изнесена богата концертна програма от Ансамбъла на въоръжените сили с художествен ръководител Снежана Темелкова и участието на водещата Галя Димитрова,певците Емилия Валенти,Таня Дупаринова и Сунай Чалъков,квартет“ Армейска песен“,формациите „Ладена“ и „Алгара“.Гвоздеят бе изпълнението на съветски песни за войната от група „Грамофон“.
                Тържественото-събрание – концерт бе част от Националния план на НИК за отбелязването на 70-годишнината от края на Втората световна война.


МИГЛЕНА ИВАНОВА

 


 

СИМЕОН СИМЕОНОВ ПРИЕ СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯ РУСКИ УЧЕН КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВИЧ КОНИННа 27.02.2015 Г. В СЕДАЛИЩЕТО НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ В СОФИЯ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА НА СИМЕОН СИМЕОНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТЕЧСТВЕНИЯ СЪЮЗ С ИЗТЪКНАТИЯ РУСКИ УЧЕН С МЕЖДУНАРОДНА ИЗВЕСТНОСТ АКАДЕМИК КОНСТАНТИН КОНИН – ДИРЕКТОР НА АНАЛИТИЧНИЯ ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ „СОКОЛ“. В СРЕЩАТА УЧАСТВУВАХА АКАДЕМИК АСЕН БОГДАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩЕСТВЕНАТА АКАДЕМИЯ ЗА НАУКА,ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА /ОАНОК/ КЪМ ОС И ПРОФ. Д-Р ИСКРА БАЕВА – ЧЛЕН НА НС НА ОС.

          В ДРУЖЕСКА АТМОСФЕРА БЕ ОБСЪДЕНА МЕЖДУНАРОДНАТА ОБСТАНОВКА И ЗАПЛАХИТЕ ЗА МИРА НА ФОНА НА КОНФЛИКТИТЕ В УКРАЙНА И ДРУГИ ТОЧКИ НА ПЛАНЕТАТА.Н Е БЕ ПОДМИНАТ И СЛОЖНИЯТ ПЕРИОД,КОЙТО ПРЕЖИВЯВАТ БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ КАТО ИЗРИЧНО БЕ ПОДЧЕРТАНО И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ЖЕЛАНИЕТО ЗА ТЯХНОТО БЪРЗО ПОДОБРЯВАНЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЧРЕЗ АКТИВИЗИРАНЕ НА НАРОДНАТА ДИПЛОМАЦИЯ ЧРЕЗ СТРУКТУРИТЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО.

          АКАДЕМИК КОНИН,КОЙТО Е В БЪЛГАРИЯ КАТО ГОСТ НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНАТА АКАДЕМИЯ ЗА НАУКА,ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА КЪМ ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ,ПОЛУЧИ НОВОТО ДВУТОМНО ИЗДАНИЕ НА ИСТОРИЯ НА ОФ/ОС .

ЗЛАТИНА ГЕОРГИЕВА

 


 

ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ УЧРЕДИ ОБЩЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ ЗА НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА /ОАНОК/                   На 26.02.2015 г. в музикалната зала „Борис Христов“ на Централния военен клуб в София с участието по поименни покани на над 50 изтъкнати български интелектуалци – учени,просветни и културни дейци,военна интелегенция,бизнесмени и общественици се проведе учредителното събрание на Обществената академия за наука,образование и култура.Почетен гост на събитието бе изтъкнатият представител на руската наука,ученият със световна слава акад.Константин Константинович Колин.
                 Срещата бе открита с встъпително слово на СИМЕОН СИМЕОНОВ – председател на Отечествения съюз,който приветствува участниците в учредителното събрание и изложи мотивите на ръководството на ОС за подкрепа на инициативата.
                  От името на инициативния комитет акад.Асен Богданов представи Програмните цели и Статута на Обществената академия като обоснова необходимостта от такава обществена организация в състава на най-масовото гражданско сдружение ОС,която в сътрудничество с БАН ,университетите,просветните и културни институти да бъде коректив от граждански позиции на държавната политика в духовната сфера.
                 С приветствени думи към участниците се обърна проф.д-р Константин Колин,който предаде поздравленията на руската академична общност към начинанието и сподели личния си опит от участието му в аналогични академични структури в Русия и по света.На събранието бяха огласени поздравителни адреси с изразена готовност за бъдещо сътрудничество от БАН,Съюза на българските учители,Международната академия по информатизация –Москва,Международната академия за наука,образование,индустрия и изкуства – Сан Франциско,Московския държавен технически университет по радиотехника,електроника и автоматика,СУ „Св.Кл.Охридски“ и други.
             С огромно болшинство събранието утвърди Устава и Програмата на ОАНОК и избра Академичен съвет в състав от 7 души:акад.Асен Богданов - председател,проф.д-р Искра Баева – зам.председател по науката,доц.Стойчо Симов – зам.председател по образованието,д-р Орлин Стефанов – зам.председател по културата,проф.Божана Неделчева – член,д-р Янка Такева – член и д-р Теодора Узунова – научен секретар.
             Събранието изслуша с интерес великолепния концерт ,подготвен от Миглена Иванова – секретар на НС на ОС с участието на млади български таланти.По време на тържествения коктейл бяха установени много полезни контакти и набелязани амбициозни идеи пред ОАНОК за благото на България.

 

Дамян Атанасов

 


 

 

  Изх.№01-117/2.01.2015 г.

ДО
СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
                                                                                                

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

          Националният и Столичният съвети на патриотичното гражданско сдружение „ОТЧЕСТВЕН СЪЮЗ”  остро се противопоставят на безотговорните и безобразни действия и решения на Столичния общински съвет относно паметника „1300 години България” и цялостното устройство на пространството около НДК.
          Добре е да се помни, че с определянето преди повече от 135 години на София за столица на България, тя  е призвана да бъде флагман и пазител на българската национална памет и консолидацията на българската нация. Разрушаването на паметници на историята и културата навсякъде и по всяко врме е било възприемано от човечеството като вандализъм. Със своето поведение общинарите внесоха дълбоко противопоставяне и конфликт сред дейците на културата, гражданите на София и в българското общество.
         Следва да се отбележи, че отношението към паметника пред НДК е само един драстичен пример и илюстрация на продължаващата вече 25 години политика на Столична община към културно-историческото наследство на София. Периодично възбужданите скандали и оскверняване на паметника на Съветската армия, ограбвнето на паметника на Васил Левски, разрухата и унищожението на десетки паметници и паметни плочи, внезапната поява на публични места на нови паметници в „цял ръст” на личности със съмнителна историческа стойност без дискусия в обществото и по неизвестни законови, исторически и художествени критерии, при отсъствие в същото време на паметници на велики българи, са част от ежедневното безхаберие, националния нихилизъм и не ни се иска да допуснем – на евентуалния  партийно мотивиран реваншизъм  на новите управлаващи демократи.
           С настоящата декларация ние се обръщаме към столичните общинари да не допуснат вандализмът да бележи техните имена и  в името на гражданското разбирателство и националното съгласие незабавно да  спрат и отменят всички свои досегашни действия и решения. по отношение на паметника и околното пространство на НДК.
           Призоваме Кмета на София и СОС да  пристъпят към пълноценно съхранение, ремонтиране и  възстановяване на паметника и околното пространство при НДК и на всички останали паметни знаци на националната  идентичност в столичния град.


           Да живее България!

 

СИМЕОН СИМЕОНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ 

 ОБЩЕСТВЕН  ЗОВ

ДЕКЛАРАЦИЯ
за формиране на обществено политически кръг „Отечество”

 

         Като изразяваме тревога от насажданата с години омраза и разделение в обществото,
         Като отричаме противопоставянето между политическите партии, техните практики и лидери,
         Като отхвърляме конфронтацията между институциите,
         Като констатираме, че крайното противопоставяне, в което живеем днес, не е пътят на демокрацията, а нейната безпътица,
         Като гледаме развалините около нас – рухналата държавност, общество проядено от корупция и безотговорност;  мързеливо, самонадеяно и безогледно управление на всички нива,
         Смутени от липсата на държавен, обществен, политически и личен хоризонт за всеки един гражданин в нашата Родина,
         Ние, участниците в настоящата гражданска инициатива

ЗАЯВЯВАМЕ:

         Нашата Родина – Република България, въпреки своята хилядолетна история, е спряла своя ход.
         Днес Европа, с незначителни изключения е съществено преобразена. Държавите около нас и в света търсят радикални промени в организацията и ръководството на своите общества и икономики. А у нас трайно и устойчиво вирее само враждата, ненавистта и конфронтацията на всички нива. Вече 25 години не успяваме дори да започнем строежа на една по-консенсусна,  истинска демокрация. Ние, а сме сигурни и цялото ни общество, не желаем да бъдем постоянно и все повече бедни, безидейни и бездуховни поданици.
         Ние знаем, че на фона на огромното, смазващо ни обществено и политическо разделение – трябва да намерим формулата, с която да превъзмогнем собственият  си колапс. И за това се иска толкова малко:

Разум – за да спрем и не допуснем продължаване на разрухата.

Реализъм –за да започнем най-сетне истински реформи (без  унижение за хората, без лъжи и голи обещания).

Разбирателство – за да прекратим омразата и построим държавата и собствения си живот спокойно, без ненавист и  нетърпимост.

         България преживя и преживява достатъчно много партии, платформи, концепции. Това, обаче,  не доведе до градеж. Днес, ние сме свидетели на срамни руини, от които се опитваме да продаваме на безценица дори и останалите все още тухли. Затова ние сме категорични – трябва да се сложи край на хаоса и разрухата. И това следва да е усилие на всички нас – хората не на някакъв партийно-политически елит, а хората на майка България – дейци на бизнеса, дейци на духа, науката, културата; като всички задължително следва да сме убедени привърженици на необходимостта от толерантност. Отечеството ни е изправено пред необходимостта от тук нататък да събира усилията на различно мислещи хора и среди. Това е  главната задача на нашата инициатива, в която могат да намират място хора – българи, с различни възгледи, но водени от мисълта, че само общото усилие, общата добра воля и готовност могат да помогнат на България. Необходимо е да се служи не на партийни елити и на тяснопартийни интереси, а на идеята за възкресяването на България и нейните хора. Пътят за това е  по-консенсусната демокрация и това трябва да ни обединява. Имаме нужда от раздвижване и промяна на обществените пластове и политическите мирогледи, за да напуснем безизходните тресавища на своя днешен хаос. За отстраняването на това тежко и свързано с гибелни последствия за държава и народ състояние не могат да се възлагат повече надежди нито само на времето, нито само на бавните процеси на общественото развитие.
         Кризите ще идват една след друга – с все по-различни и безумни комбинации, ще текат с отвратителни пазарлъци и тежки недъзи и ще  бъдат винаги и само за сметка на хората.
         Дошъл е ден за основни преобразования, за нов обществен и държавен градеж. С днешните партократски партийни формации, с днешното инертно, плуващо в безметежност и корупция управление, държавата ни не ще се възроди! Копнежът за идейна ведрина, за политическа свежест, за обществена самопожертвувателност, за дълбоки преобразования е всеобщ.
         Нужен е стремеж за нови сили, за свежи енергии, за будни умове и компетентна деятелност, за жива съвест, за твърда воля, на които да се базира новото развитие на държава и народ.
         Ето защо ние заявяваме и се задължаваме всеотдайно и безкористно да дадем своите усилия, като работим за:
         - Нова философия на политическата култура в България, изградена върху съгласието и консенсуса.
         - Обединение на личности и воли, които гледат в една обща, ползотворна за Родината и обществото посока.
         - Обединение на хора с различни политически и други възгледи, но еднакво убедени привърженици на необходимостта от толерантност и стремеж за работа по общонационални цели.
         - Създаване на нов морален климат, нов манталитет, нова обществена нравственост, нов дух освободен от партийни ограничености и пресмятания.
         - Изграждане на коалиционна култура, където властващ е не партийния плюс, а плюсът за държавата, обществото, хората
         -  Модерен парламентаризъм – вместо прикрит авторитаризъм или партийна дисциплинираност и угода.
         - Изучаване и използване на неотразимата сила на солидарността – укрепена и впрегната в работа за създаването на обществено благосъстояние.
         - Издигане в култ чувството за отговорност и респект към държавността от всички и със съответните санкции за всички.
         - Създаване на истински силни и авторитетни, а не авторитарни институции в държавата, с обществен контрол.
         - Изграждане на единни национални задачи и приоритети и последователното им спазване и изпълнение от всяко едно правителство.
         - Работа на всички нива за единение и просперитет на българския народ, а не за неговото разединение и противопоставяне.
         - Възпитание в любов към Отечеството, което е наше така както са наши  и родителите ни.

         Ние вярваме, че съгласието не е съглашателство, че толерантността не е безсилие, а разумният компромис (в името на обществото и ползата за всички) не е предателство спрямо партийни устави и идеи,а най-висш и естествен разум.
         Безусловно вярваме, че трябва да изградим една нова България- такава, каквато всички я искаме – силна, достойна, богата и горда. Затова ни трябва много разум, реализъм, разбирателство и толерантност. Считаме за свой дълг да издигнем глас и зов към всички, за които са скъпи националното бъдеще и развитие на нашето Отечество.
         С оглед на всичко изложено дотук, а и не само, чрез настоящата декларация обявяваме формирането на обществено политически кръг „Отечество”.
         Кръг, в който всеки може да намери своето място.
          Защото заедно можем не много, заедно можем всичко! Само общото усилие, общата добра воля и готовност, общата саможертва дори – могат да помогнат на България. В тази насока са мислите ни, в тази насока са волята и намеренията ни.
         Нека покажем, че с всичките си обременености и различия – можем да бъдем ЗАЕДНО.
         И заедно всеки от нас да прошепне като интимна молитва – тихо, но ечащо като вик на спасение и упование, вечното –

         Да живее България!

 

Aвгуст 2014 г.

 


 

РОДИ СЕ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪГ
„ОТЕЧЕСТВО”

               Годината е 2015. Държавата е България , която четвърт век продължава да  търси своя възход без да успее да излезе от омагьосаните си кръгове.Страната  е  застинала в мрачен ступор, народът е смачкан и обезверен... И всеки мислещ човек си задава въпроса  ЗАЩО?
               „Враждата е ръждата на демокрацията” – отсича почетният председател на ОС Гиньо Ганев.
                 Не е допустимо трайната ненавист и конфронтация все още да се разхождат спокойно не само в държавните институции и медиите, а и по улиците. Огромното социално и политическо разделение трябва да спре, а на знака „стоп“ да се изпишат три главни „Р“ – Разум, Реализъм,  Разбирателство. Всички сме длъжни да проумеем и узреем за простата  истина, че толератността към другия е фундаментът на гражданското разбирателство, помирение и съгласие за общия ни цивилизационен път. В това може би е един от последните ни шансове да възкресим духа, държавата, демокрацията .
                Затова ние, от обществено-политическия кръг „Отечество“, отправяме нашият обществен зов към всички, които милеят не за собствения си просперитет, а за  обществения ни възход. Да  направим всички заедно първата крачка към толерантността– встрани от омагьосания кръг - с разум, реализъм и разбирателство.  

          Струва си да опитаме!

 

 

 

 

 

      Copyright © 2006-2015 Отечествен съюз - България Всички права запазени.